English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  Levelezési cím*:

Pünkösdi szállás Pünkösd utazás

Pünkösdi akciós ajánlatok garantáltan a legkójobb áron!

Töltse a pünkösdi hosszú hétvégét egy kellemes utazással. Válasszon szállás partnereink akciós pünkösdi hosszúhétvége csomag ajánlataiból.

Kellemes pünkösdi hétvégét kívánunk!


 

Pünkösd

 

Két Korona **** Konferencia és Wellness Hotel Balatonszárszó
Csomag ára: 16.500 Ft / fő / éj (4 nap / 3 éj)

Már 16.500 Ft / fő / éjtől félpanzióval, wellness használattal, élőzenés vacsorával, gyerekprogramokkal, köszöntőitallal, hétfői wellness ebéddel, desszert-, és masszázs kuponnal, hétfői késői kijelentkezéssel!
 

Borcsi Sport Panzió Veszprémfajsz
Csomag ára: 26800 (3 nap / 2 éj)

Szeretettel várjuk a vidék hangulatát, ízeit kedvelő vendégeinket, családias hangulatú panziónkban mely a Balatontól és Veszprémtől csupán 7 km-re helyezkedik el. Nyugodt, csendes környezetben mégis mindenhez közel.
 

Borcsi Sport Panzió Veszprémfajsz
Csomag ára: 39000 (4 nap / 3 éj)

Szeretettel várjuk a vidék hangulatát, ízeit kedvelő vendégeinket, családias hangulatú panziónkban mely a Balatontól és Veszprémtől csupán 7 km-re helyezkedik el. Nyugodt, csendes környezetben mégis mindenhez közel.
 

Kincsem Wellness Hotel Kisbér
Csomag ára: (3 nap / 2 éj)


 

Hunguest Hotel Erkel Gyula
Csomag ára: Már 13.600 Ft / fő / éj ártól! (4 nap / 3 éj)

Érvényes: 2015. 05. 22. - 05. 25. között 3 éjszakai foglalás esetén
 

Hotel Termálkristály Aqualand****superior Ráckeve
Csomag ára: 49900 Ft/fő/csomag 4éj apartmanban (4 nap / 3 éj)

Pünkösd ünnepe szállodánkban és fürdőnkben ünnepelve igazi felüdülést jelent. Elfelejti a hétköznapok szürkeségét, monotóniáját, helyette felüdülés, pihenés, tartalmas kikapcsolódás, színvonalas kezelések fantasztikus élményekben lesz része.
 
Családi Wellness Hotel Gyula****superior
Csomag ára: 15. 900,- Ft / fő / éj (4 nap / 3 éj)

Érvényesség: 2015.05.22 - 2015.05.25. Min. foglalható: 3 éj
 

Apartman Rajna Bogács
Csomag ára: 18950 (5 nap / 4 éj)

4 éjszaka szállásfoglalás esetén vendégünk reggelire. Látogasson el a Rajna Apartmanházba, 2015. május 21-től május 26-ig Studióapartmanban vagy kétszobás apartmanban: 18.950 Ft/ csomag/ fő (4 éjszaka)
 
Hotel Corvus Aqua **** Orosháza-Gyopárosfürdő
Csomag ára: 15 900 Ft/fő/éj (4 nap / 3 éj)

Használja ki a nyár előtti utolsó hosszú hétvégét kedvezményes áron, most ajándék Élményfürdő, Gyógyfürdő és Parkfürdő belépővel!
 
Hotel Corvus Aqua **** Orosháza-Gyopárosfürdő
Csomag ára: 15 900 Ft/fő/éj (4 nap / 3 éj)

Használja ki a nyár előtti utolsó hosszú hétvégét kedvezményes áron, most ajándék Élményfürdő, Gyógyfürdő és Parkfürdő belépővel!

 


PÜNKÖSD

A pünkösd egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg.

Húsvét után az ötvenedik napon tartják. Görög nevének (pentékoszté) a jelentése is 50, a magyar pünkösd szó ebből származik. Hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Pünkösd

Népszokások
A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flóra istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló.


Májusfa
A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is

Vankóné Dudás Juli - Pünkösdi májusfa állítás

Vankóné Dudás Juli

Pünkösdi májusfa állítás

díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.


Pünkösdi király
A középkor óta ismert szokás, ekkor ügyességi versenyen kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezen túl udvarolhattak, kocsmázhattak.

 

Tavaszköszöntés
Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

Pünkösdölés

Pünkösdi Rózsa

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kiséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel.
 Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.


Csíksomlyói búcsú
Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

 

Pünkösdi királynéjárás
Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak.

Pünkösdi királynéjárás

A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

 

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás
Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.
A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy "Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza.
A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.Téli Ajánlatok szállás